wtorek, 5 lutego 2013

Spaghetti carbonara



Spaghetti carbonara to chyba jedno z najsłynniejszych włoskich dań. Przygotowuje się je błyskawicznie, a smakuje wybornie, więc będzie idealne, kiedy szybko chcecie coś zjeść, ale nie chcecie zadowalać się byle czym. Dodatkowo, jak reguła bloga nakazuje, danie jest niedrogie, więc jeśli nie macie jeszcze planów na dzisiejszy obiad, to zapraszam do wypróbowania.

 
Składniki na 4 porcje:

400 g makaronu spaghetti
200 ml śmietanki kremówki
100 g wędzonego boczku
3 żółtka
50 g tartego parmezanu lub grana padano
1 ząbek czosnku
1 cebula
oliwa do smażenia

Sposób przygotowania:

Makaron ugotować al dente.
Boczek posiekać w kostkę i usmażyć na chrupko, na suchej patelni. Skwarki zdjąć z patelni i odstawić na bok. Na wytopionym tłuszczu zeszklić posiekaną drobno cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę (jeśli tłuszczu jest za mało, można dolać ok. łyżki oliwy).
Żółtka delikatnie ubić ze śmietanką i serem, dodać usmażony boczek, doprawić solą i pieprzem. Sos wlać na patelnię, wymieszać. Dodać ugotowany makaron i podgrzewać przez chwilę na małym ogniu, do czasu aż sos stanie się kremowy i gęsty, uważając by nie zamienił się w jajecznicę. Podawać natychmiast.
Smacznego!

Wyliczenia:
makaron 2 zł
śmietanka 2 zł
jajka 2,1 zł
boczek 3 zł
parmezan/grana padano ok. 5 zł
cebula 0,2 zł
czosnek 0,2 zł

Koszt całego dania: 14,50 zł
Porcja: 3,63 zł

11 komentarzy:

  1. oryginalny przepis na carbonarę:
    350g spaghetti
    150g podgardla względnie boczku
    100g parmezanu lub innego sera twardego słonego (np grana padano
    3 żółtka + 1 jajko
    czarny pieprz

    BEZ ŚMIETANY - LUDZIE PO KIEGO TA ŚMIETANA???
    W oryginalnym przepisie nie ma śmietany!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiem, że w oryginale nie ma śmietany, ale we własnej kuchni gotuję po swojemu ;) i to jest właśnie moja wersja tego dania. A śmietanę dodaję, bo taką wersję lubię :D.
      Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
    2. I bardzo dobrze ! Zawsze się trafi jakiś specjalista który potrafi jedynie jajka ugotować a najwięcej ma do powiedzenia ;)

      Usuń
  2. Spaghetti carbonara palce lizać!właśnie skończyłam przyrządzać i szamam :) genialny przepis. Wielkie dzięki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i bardzo się cieszę, że smakowało :)

      Usuń
  3. Pyszne danie, tylko jajka chyba za szybko się ścięły i wyszło odrobinkę jajecznicowate. Niemniej jednak było bardzo dobre :D Genialna strona. Będę wpadać częściej.

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo smaczne i szybkie danie a składniki na nie prawie zawsze mam w domu ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zrobilam dzis. Przepyszne i bardzo proste, dzieki!

    OdpowiedzUsuń
  6. Wymieniłabym śmietanę na natkę pietruszki i całe jajka. I nie będę tu piała o tym, że bez śmietany jest oryginalniej bo każdy je tak jak lubi i warto wypróbować kilka wersji.

    OdpowiedzUsuń
  7. odradzam dodanie czosnku psuje to caly smak oczywiscie to nie przepis z Wloch ale moze jest smaczny

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...